Hvis du oversætter “El Ron Prohibido” direkte over til dansk fra spansk, så betyder det faktisk “den forbudte rom” – og dét navn har den ikke fået for sjov. Rommen er nemlig en genskabelse af den mexicanske rom, som den spanske konge forbød tilbage i 1796. Og hvorfor gjorde han så det, tænker du sikkert… Nej, det var ikke fordi, der var ulovlige ingredienser i eller noget i den stil… Det var simpelthen fordi, at den mexicanske rom var SÅ god, at han frygtede for de spanske lokale producenter, og følte at rommen var en trussel mod deres økonomi. Rommen havde en så unik smag, som ekstremt hurtigt faldt i folkets smag, og som de lokale spanske romme ikke kunne hamle op med. Og hvorfor rommen havde en så karakteristisk smag, ja det er der faktisk også meget historie i!
Hvordan blev rommen til?
Tilbage i 1700-tallet ankom spanske skibe til Mexico, som dengang var helt nyopdaget for europæerne. Skibene kom blandt andet med tønder fyldt med sød, spansk rosevin. For at man ikke skulle sejle tomme fade tilbage til Spanien, så fyldte man dem med en Mexicansk rom – Chinguirito. Denne rom blev så blandet med de spor af den søde vin, som der stadig var i fadene. Og det var simpelthen dét, der gav den unikke og populære smag, som der gjorde, at den spanske konge følte sig nødsaget til at forbyde rommen, for at holde gang i de spanske producenter.
Fra ulovlig til genskabelsen
Som sagt, så er El Ron Prohibido genskabelsen af “den forbudte rom”, som blev opfundet tilbage i 1700-tallet. Rommen er ikke bare fuld af historie, men den er også resultatet af søgen efter perfektion. For at få den samme smag, som man opfandt ved tilfældigheder tilbage i 1700-tallet, så bliver rommen nu produceret gennem et solera-system, hvor rommen ældes i 15 forskellige amerikanske egetræsfade, for at skabe denne her “forbudte” smag.