Udfærdigelse af en erhvervslejekontrakt

Jeg ved godt dette indlæg, er lidt off-topic i forhold til, hvad jeg normalvis skriver om. Men lige pt. kigger jeg på erhvervskontorer til min virksomhed, så jeg har en fast station at arbejde fra. I den forbindelse er der flere ting, som der skal tages højde for end jeg havde regnet med. Udover at finde den rette lokation til den bedste pris, så skal jeg også lige have styr på en erhvervslejekontrakt, og derfor har jeg haft rigeligt at se til det på det seneste.

Hvad er en erhvervslejekontrakt så?

Jamen en erhvervslejekontrakt er mere eller mindre bare en aftale imellem lejer (mig) og en udlejer, som stiller et lejemål til rådighed. I dette tilfælde er der tale om et erhvervslejemål, og derfor skal den plads jeg lejer mig ind på bruges til at drive erhverv som eksempelvis kontor, butik eller café. Hele lejekontrakten skal derfor beskrive, hvilke forhold som er gældende med hensyn til erhvervslejemålet.

erhvervslejekontrakt

Erhvervslejekontrakt vs. en almindelig lejekontrakt

Kort fortalt så er det egentlig bare lovgivningen, som skiller de to former for lejekontrakter ad. Erhvervslejekontrakter er reguleret af erhvervslejeloven, hvor en almindelig kontrakt er reguleret af lejeloven. Derudover så tilgodeser lejeloven typisk lejer, hvorimod erhvervslejeloven har lidt mere frie rammer til, hvordan erhvervslejekontrakten skal støbes sammen.

Det er ikke et lovkrav at have en erhvervslejekontrakt modsat en almindelig, hvor det er krav i lejeloven. Hvis en af erhvervsparterne dog ønsker en kontrakt, så vil det være et krav, som udlejer typisk, skal sørge for blive efterlevet.

Det skal din erhvervslejekontrakt indeholde

Det er i høj grad op til de enkelte parter, hvilke punkter der skal være til forhandling. Typisk vil du i en erhvervslejekontrakt se følgende punkter:

  • Størrelsen på erhvervslejemålet
  • Varigheden af lejet
  • Ansvarsfordeling af vedligeholdelsespligten
  • Lejerens rettigheder ift. at lade en anden lejer overtage erhvervslejemålet
  • Erstatning ved evt. skader og lignende
  • Betaling for vand, varme og el
  • Hvilke forhold der skal gælde ved en evt. fraflytning

Som du kan se, er der rigtig mange forhold, som der skal tages stilling til. Til det lejemål som jeg fandt, var der også en erhvervslejekontrakt, der skulle underskrives. Grundet min dårlig viden i forhold til juridiske og administrative ting, så var jeg nødt til at få kigget lejekontrakten igennem sammen med en jurist.

Det er altid tidskrævende og besværligt, at skulle sætte andre mennesker ind i noget og efterfølgende gennemgå det sammen med dem. Jeg orkede egentlig ikke at skulle mødes eller bruge tiden på at få en jurist eller advokat til at kigge det igennem. Derfor prøvede jeg at finde en løsning online, og her stødte jeg faktisk på Glitnr.com, som formår at håndtere alle juridiske sager online. De har en platform, hvor de har en række jurister, som hjælper dem. Her kan du så uploade en case, og de vil efterfølgende tage imod sagen.
Det bedste er at alle jurister koster det samme i timen uanset, hvad sagen omhandler. På den måde er du garanteret ikke at blive snydt af dyre advokatsalærer, fordi jeg ved jo i princippet ikke, hvad det koster at kigge en erhvervslejekontrakt igennem.

0 votes